La Nau Bostik guardonada per partida doble

La Nau Bostik està d’enhorabona. En qüestió de tres setmanes l’antiga fàbrica de cola ubicada al barri de la Sagrera, ha rebut dos importants premis. El premi Lluís Carulla 2018, al Bostik-Murals com a projecte cultural emprenedor i transformador de l’any, i el premi Bonaplata atorgat per l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), en el seu apartat especial de patrimoni pel treball de la Nau Bostik en la consolidació, restauració i reutilització d’un indret industrial en un territori de passat industrial.

FotoPremisCarulla1/ El passat dilluns 26 de Novembre la Nau Bostik va ser guardonada amb el premi Lluís Carulla 2018, entre els més de 200 projectes presentats. Un projecte que pretén obrir un espai d’art urbà a la ciutat de Barcelona, en una antiga fàbrica abandonada durant 10 anys, i recuperada el 2015 per l’impuls del fotògraf i arquitecte Xavier Basiana.

Bostik-Murals és el resultat d’una aliança entre la Nau Bostik i l’associació Difusor. El projecte està plantejat com un pol de creació i reflexió al voltant de l’art urbà en constant transformació amb vocació d’interactuar amb el barri, la ciutat i a la vegada, internacionalment.

En una primera acció l’artista Xilè d’Elian Chali farà una gran intervenció mural sobre la façana de la fàbrica. Un disseny treballat amb els alumnes de l’escola 30 Passos, incorporant un vessant participatiu que la connecta amb el territori a través de la seva xarxa social i educativa.

Les diferents intervencions a les parets de la Nau Bostik que s’han fet durant els últims dos anys, representen una realitat que no hagués estat possible en cap altre equipament de la ciutat. Un museu d’art urbà al barri de La Sagrera. Un equipament de ciutat a la perifèria. Una mena de CCCB ubicat en un dels barris més castigats per les eternes obres de l’AVE. Tot això gràcies a l’empenta del teixit social i veïnal, que en poc més de 3 anys ha transformat un antic espai fabril abandonat, en un equipament cultural.

PremisBonaplata2/ No és aquest l’únic guardó que rep la Nau Bostik aquest 2018: el passat 4 de desembre l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) ha atorgat el premi Bonaplata a la Nau Bostik per la seva tasca en recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya. Un premi a la feina de sensibilització sobre la importància del patrimoni industrial. Aquest reconeixement reivindica una de les grans assignatures pendents a la ciutat de Barcelona. La falta d’iniciatives polítiques de conservació del patrimoni industrial.

Avui dia, la Nau Bostik ha sabut conjugar perfectament la preservació de l’espai fabril (estructura, façanes i algunes peces de l’antiga fàbrica), amb un equipament de barri i de ciutat que permet fer tota mena d’activitats culturals.

La Nau Bostik consolida d’aquesta manera un nou espai a la ciutat que estava abocat al seu enderrocament, recuperant-lo amb una doble mirada. En clau memòria històrica apostant per la seva preservació com a element patrimonial, que mira al passat industrial de la ciutat, i en clau de futur, impulsant projectes innovadors que connectin amb el territori. Un equipament per tant de present, passat i futur.