Horstik i B+S

En el marc cultural i artístic de la La Nau Bostik hi ha un espai atípic, però que també forma part d’un art i una cultura ancentral, l’agricultura. És l’Horstik, l’hort urbà que en una de les terrasses de l’antiga fàbrica de coles industrials Bostik, des de fa tres anys el meu fill Pere i jo mateix hem anat construint del no-res.

Una primerafase va ésser l’elaboració de les jardineres fetes amb “pales” i “fustes” trobades pels carrers de Barcelona, jardineres que vàrem impermeabilitzant i omplir amb terra de bosc de la Conreria, que té molts nutrients i és molt bona per a plantar. A partir d’aquí hem fet tres sembres i collites d’hivern i ara estem en la tercera d’estiu. Tomàquets, pebrots, albergínies, pastanagues, enciams, apis, alls, cebes, escalunyes, carabassons, cogombres i carabasses són el que en les vuit jardineres construïdes tenim sembrat en aquests moments. Els productes que dona l’hort són compartits entre la comunitat de La Bostik i en gaudim en dinars comunitaris que realitzem esporàdicament.

L’existència de l’Horstik i un projecte de mediambientalització de tot l’espai amb cobertes verdes, plaques solars, recollida selectiva de residus i la substitució dels gots de plàstic per retornables en va fer presentar el projecte a la xarxa Barcelona+Sostenible, que un cop establert el contacte i vist el nostre projecte ens ha acollit com a membres de la “Xarxa”. La primera activitat dins la Barcelona+Sostenible ha estat presentar l’experiència de l’Horstik com a bona pràctica i formar part del Catàleg de recursos de la sostenibilitat de Barcelona. Així mateix el 5 de juny passat vàrem participar telemàticament a la Conferència del Dia Mundial del Medi Ambient amb més 220 persones participant on line. Des de l’Horstik vam fer una intervenció posant en valor els horts urbans de Barcelona.

Lluis i Pere Filella