Mostra itinerant “Presos polítics a l’Espanya contemporània” a la Nau Bostik

El 21 de febrer de l’any passat es va produir un fet inèdit fins llavors a ARCO, (Fira Internacional d’Art Contemporani). Una decisió molt greu des del punt de vista de la llibertat d’expressió. Un fet que en cap edició anterior, de la seva llarga història, s’havia produït. L’exposició “Presos polítics a l’Espanya contemporània”, va ser retirada per l’entitat organitzadora de la fira, AFIMA. Una acció de censura que va ser el principi d’un seguit de decisions polítiques i judicials on es van veure vulnerades les llibertats de creació, expressió i drets civils. Casos com els de Valtonyc, Pablo Hassel, Willy Toledo o el “segrest” del llibre Fariña, són exemples d’una llarga llista d’activistes socials i polítics que estan patint aquestes retallades de drets. A l’empara de la Ley Mordaza, l’estat Espanyol ha mostrat diferents actuacions que posen en evidència les polítiques regressives envers la llibertat d’acció, creació o expressió.

Mesos després, durant el mes de març, va veure la llum la plataforma No Callarem. Una plataforma d’entitats, organitzacions i col·lectius que a través d’un manifest van impulsar diferents accions reivindicatives denunciant aquestes polítiques regressives. Nosaltres, com a Nau Bostik, ens vam adherir amb la voluntat de ser part activa en les jornades del 9 al 15 d’abril. Un seguit d’actes reivindicatius descentralitzats on vam cedir els nostres murs per diferents intervencions d’art urbà, amb la col·laboració de Difusor, en el marc del projecte Bostik-Murals.

Ara durant les festes de La Sagrera i amb la col·laboració de la gent de Desbordem i de l’associació La Comuna estem molt contents de poder treure a la llum la mostra itinerant censurada fa gairebé un any i exposar-la en una de les nostres Naus. La seva exposició a la Nau Bostik vol esdevenir una mostra més de la nostra voluntat activa i explicita de compromís amb la llibertat d’expressió i la denúncia de la regressió de l’estat espanyol en matèria de drets civils i polítics. Drets que van costar moltes lluites aconseguir-los.

Feu-vos un forat entre el 17 de Novembre i el 2 de Desembre per visitar la mostra, que posem a l’abast de tot el veïnat del nostre barri i de la ciutat de Barcelona.